קהילות מרחבי העולם אימצו מודלים עסקיים. אז בואו נלמד מזה
עודכן: 28 בנוב׳ 2022
אפשר להרוויח מניהול קהילה. אפשר להרוויח מניהול קהילה. אפשר להרוויח מניהול קהילה. חשוב לי שכל מנהל.ת קהילה שקוראים את הבלוג שלי, ישננו את המנטרה הזו. כי היא נכונה. גם כשאני הסתכלתי ימינה והסתכלתי שמאלה לפני מספר שנים על קהילת התוכניסטים, התקשיתי לראות מנהלי קהילה מרוויחים. חששתי. אני הרי משקיע, אך איך ארוויח? הייתי צריך לשאת את עיניי מחוץ לישראל כדי למצוא את המודלים. העם הזמן, יישמתי מודלים שונים כדי להתחיל לייצר הכנסות.
אתם חייבים למכור משהו לקהילה. אתם חייבים למכור משהו לקהילה. אתם חייבים למכור משהו לקהילה. מספר גבוה של עוקבים, לא מעיד על הכנסות גבוהות ואין סיבה שאם הקהילה שלכם גדולה, אתם תרוויחו יש מאין. מתוך התבוננות בדוגמאות שאראה כאן, מסקנה אחת עולה: אם יש עסק טוב עם מודל עסקי רווחי, קהילה יכולה לעזור לו מאד, להצמיח אותו ולהביא אותי למימדי הצלחה גדולים. אך קהילה גדולה ללא מודל עסקי או משהו שנמכר לחברי הקהילה - לעולם לא תרוויח.
הדרך הטובה ביותר היא להתבונן בדוגמאות אמיתיות, מהעולם ומישראל. אני הולך להציג במאמר הזה מגוון של קהילות אשר הצליחו ליישם מודל עסקי רווחי. לא כל הדוגמאות יתאימו לכל הקוראים של המאמר, אך אני בטוח שכל מנהל.ת קהילה שיגיע למאמר הזה יוכל לאמץ לפחות מודל עסקי אחד שהוא רואה בו אופק לפיתוח ומתאים לקהילה שלו.
1. מודל נטפליקס: תשלום חודשי על תכנים.
מכרטיס האשראי שלי יוצאים בכל חודש 32.90 שקלים המגיעים לחשבון הבנק של חברת Netlix. יותר מ-190 מיליון איש בעולם עושים כמוני בכל חודש. בתמורה, נטפליקס משקיעה מיליארדי דולרים בשנה בהפקות מקור, כדי שבכל פעם שהצד המשועמם שבי יגיע למסך הטלוויזיה, יהיה מספיק תוכן איכותי אשר ידיר שינה מעיניי ו-32.90 שקלים בחודש שיודרו בחודש הבא מהאשראי.
קהילות אשר יאמצו מודל של הכנסות על תכנים בתשלום חודשי, יצטרכו לפיכך להשקיע בייצור תכנים לאורך זמן. לפני כשנה וחצי, פייסבוק החלה בניסוי שאפשר למנהלי קהילות לגבות תשלום חודשי על גישה לתכנים בקהילה שלהם. הפיצ׳ר אמנם עדיין לא הגיע לישראל, אך כדאי להבין אותו לעומק כי אתם עדיין יכולים לייצר מנויים חודשיים בדרכים עוקפות (שׁאפרט מיד).
ככה פועלות קהילות בתשלום, כמו The Akward Yeti Supporters. קודם כל תיכנסו והקליקו על אופציית ההצטרפות בתשלום - כדי להבין את החוויה של חבר וחברת הקהילה המשלמים. מיד תראו שיופיעו לכם חלון שמבקש לשלם 17.90 שקלים בחודש אשר יעניקו לכם סרטוני לייב, הנחות מיוחדות ומוצרים שונים שתוכלו לקבל מפעם לפעם, יחד עם תכנים ייחודיים למנויים. The Akward Yeti הוא למעשה ספר קומיקס אמריקאי אהוב. בקהילה חברים בעיקר הורים לילדים קטנים, המקריאים את ספרי הקומיקס לילדיהם. בעמוד העסקי של הקהילה חברים מעל 2 מיליון חברים ובקהילה הסגורה קשה לדעת כמה אנשים בדיוק חברים כי פייסבוק לא מפרטת.

אך אתם לא חייבים שני מיליון עוקבים כדי לייצר הכנסות ממכירת תוכן. אתר Patreon (מלשון המילה ״פטרון״, בוס) הוא אתר למנהלי קהילות, בעליהם של ערוצי יוטיוב ואמנים מוזיקליים המאפשר לגבות מנוי חודשי תמורת אספקת תכנים והטבות שונות למנויים המשלמים.
כדי להכיר את האתר וכחלק מקריאת המאמר החוויתית, הכנתי לכם סרטון שמספר כיצד מובילי דעת קהל בעולם ומנהלי קהילות מרוויחים מפטריאון. הרעיון הוא פשוט: קחו את חברי הקהילה שלכם, תנו להם גישה בלעדית לתכנים וקבלו על זה תשלום חודשי. בשורה התחתונה, Patreon שילמה למנהלי קהילות על גבי הפלטפורמה שלה מעל חצי מיליארד דולר בשנת 2019, לפי דיווח של TechCrunch. מה שאומר שאתם ממש לא לבד ויש המון שכבר הצליחו!
אם לא צפיתם בסרטון, אז אתם קצת עושים עוול לפלטפורמה הזו ולסעיף החשוב הזה, כי זו הזדמנות אמיתית לייצר הכנסות. בסרטון פירטתי בצורה מקיפה איך לעבוד עם האתר, מה עובד שם ומה פחות. הנה כמה דוגמאות למנהלי קהילות שמייצרים הכנסה באתר:
קהילת החדשות של Defrancp Elite: מדובר ביוטיובר שבנה קהילה סביב ניתוחי החדשות שלו. הוא מציג את החדשות היומיומיות עם הדעה האישית שלו. כמו שאתם שמים לב, בארה״ב הרבה ממוביל דעת הקהל פעילים ביוטיוב מאד ולא רק בפייסבוק כך שההנחה הישראלית שקהילה חייבת קהילת פייסבוק היא שגויה. הנה מה שהוא מציע לאלפי עוקביו, המייצרים לו הכנסה של 50,000$ בחודש.

קהילת ההרצאות בתחום הפסיכולוגיה של Dr. Jordan Peterson: פרופסור לפסיכולוגיה מאוניברסיטת McGill ו-Harvard אשר מציע פרקים עם ביקורת היסטורית על התנ״ך ועד פסיכולוגיה של פוליטיקאים. לפי הערכות, על הפטריאון שלו היו מנויים 8,100 מנויים המייצרים 70,000$ בחודש וכמעט מיליון דולר בשנה. ממה הם נהנו? הוא מעניק 7 דרגות תמיכה שונות, מ-Ebook ב-5 דולר לחודש עד לסשנים אישיים של שאלות ותשובות ב-200 דולר לחודש. לאחר שהחשבון שלו הצליח מאד, הוא החליט לסגור את הפטריאון שלו ולפתוח ערוץ תשלום משלו. גם אתם יכולים ליצור ערוץ תשלום משלכם באמצעות אשראי, פייפאל או תכנית מנויים באתר וויקס.
ישנן גם קהילות קטנטנות שמצליחות לייצר הצלחה עסקית. הדיג׳יי הזה מהונג קונג מייצר 2,000 דולר בחודש עם 330 מנויים בלבד, קהילת נשים שחורות למען נשים שחורות שחברות בה 3,500 מנויות ובקהילה הזו יש 300 איש שמנויים על לימודי לטינית. ההגדרה שלי לקהילה היא רחבה כאן, ואם אתם מוזיקאים, פודקאסטריות או מנהלות קהילה עירונית - יש בהחלט מקום לייצר תוכנית מנויים לתכנים שלכן. שיטוט קצר בפטריאון יראה שזה אפשרי.
ואם יש לכם ספקות לגבי הצלחתם של ישראלים להטמיע את פטריאון, תוכלו לבחור גם באפיק אחר. אני החלטתי לפתוח קורס דיגיטלי שמורכב מכל הידע שלי על ניהול קהילות ואסטרטגיית תוכן - הקורס הדיגיטלי שלי לבניית קהילות ואסטרטגיית תוכן. כלומר, כל מצטרפת לתוכנית המנויים שלי יכולה לגשת לקורס הדיגיטלי שלי במחיר חד פעמי של 400 שקלים.
זה עובד בצורה די פשוטה. מי שרוכשת את הקורס, תקבל מיד מייל עם כניסה לאתר הקורס שם מחכים עשרות סרטונים שווים עם המון ידע מהשלב הראשוני של למה צריך קהילה בכלל ועד לשלבים הכי מתקדמים של ניהול קהילה, כולל איך מרוויחים ממנה ומה בעיני נחשב למודל עיסקי רווחי. אגב, הקורס הזה מתעדכן לא מעט ואני מוסיף אליו המון ידע ותוכן תוך כדי תנועה. הקטע הכי טוב בסיפור שמדובר במחיר ממש משתלם של 400 שקלים. כאן מקבלים גישה מיידית לסדנה הדיגיטלית שלי לבניית קהילות.
תוך כדי המחקר הבנתי עוד הנחת יסוד שגויה שבעבר החזקתי: אתם לא חייבים להיות הבעלים של הקהילה שנוצרת סביב התוכן שלכם כדי להרוויח ממנה. אתר הדיאטות האמריקני NOOM, אשר יש לו מיליוני לקוחות בעולם שמשלמים מנוי חודשי על דיאטה מותאמת אישית, לא השקיע בבניית קהילות פייסבוק סביב הדיאטה. אבל עשרות כאלו נפתחו ואלו מעודדות רכישות של המוצר באופן מתמיד ושל תכניו. בקהילות השונות של הדיאטה חברים כבר מעל מיליון אנשים ברחבי העולם וקהילות מקומיות נפתחו לכל מדינה.

2. מודל הצוף וההאבקה: קהילת תמיכה המעודדת מכירת מוצר
לתת המון תוכן איכותי ולהפיץ את המוצרים שלכם לכל עבר. כדי להצליח במודל כזה, לא מספיק צוף (תוכן טוב) צריך גם אבקנים (מוצרים שמכניסים כסף).

בגזרת הגדולים שעשו את זה, תוכלו למצוא את Elemenator (הסטארטאפ) אשר בנה קהילה עוצמתית עם כ-67,000 חברים המשתמשים במוצר. במסגרת הקהילה הזו ניתן למצוא הדרכות על אלמנטור, תשובות לשאלות מגולשים אחרים ותשובות מגורמים רשמיים מהחברה. החברה עצמה שמה עובד אמריקני שמנהל את הקהילה ביד רמה, עם כללים ברורים.
מה שאלמנטור מוכרת הוא מנוי לשימוש במוצר שלה, שהוא תוסף המאפשר לבנות אתר אינטרנט בצורה קלה על גבי Wordpress. עכשיו נסו לרגע לחשוב - האם כל קהילה שאתם מכירים ומונה עשרות אלפי אנשים מרוויחה כסף? לא ולא. ישנן קהילות ענק גם של מאות אלפי אנשים, אשר לא מצליחות לייצר מודל הכנסות. הסיבה לזה פשוטה: יש להן צוף אבל אין להן אבקנים.

למרות שאלמנטור ישראלים, אני רוצה דוגמא ״ישראלית״ פר אקסלנס יותר כדי שתראו שאם יש צוף ויש אבקנים - זה מצליח. ראו למשל את איילת ונציה, מנהלת קהילת התבלינים של איילת אשר מחזיקה באתר השולח עד לבית תבליני איכות. הצוף: איילת מעשירה את חברי הקהילה במתכונים, הנחות רכישה על המוצרים באתר ונותנת להם במה לשתף במתכוניהם. האבקנים: איילת מפנה מתוך הקהילה לרכישות באתר המכר שלה. גם קהילה עם כמה אלפים יכולה לספק הכנסות יפות מאד. קהילות שאין להן ״אבקנים״ שהם דברים למכור - יתקשו להגדיל את ההכנסות.
