ניהול קהילות: המדריך המקיף ביותר בשפה העברית לניהול קהילה
עודכן: 9 בדצמ׳ 2021
ברוכים וברוכות הבאות למדריך המקיף ביותר שנכתב למי שמבקש לפתוח קהילה דיגיטלית. יש רגעים בחיים שברור לך שהחלטת נכון - והרגע שבו החלטת לבנות קהילה הוא לדעתי כזה. ככה הרגשתי ברגע בו החלטתי לפתוח את קהילת התוכניסטים אותה אני מנהל עד היום, קהילה שהניבה לי הכנסות, קשרים וחברויות. יש המון מניעים לפתיחת קהילה: הרצון לשתף בידע, להיתרם בידע, לבנות את עצמך כאוטוריטה, להגדיל את ההכנסות, לחזק את המותג או הארגון. כל הסיבות האלו הן לגיטימיות ובמדריך הזה שהוא המקיף ביותר שנכתב (וצולם) בעברית, אני מקווה לקחת אותך צעד אחר צעד כדי להגשים את ההחלטה שקיבלת ולבנות קהילה משמעותית.
כדי להפיק את המקסימום מהמדריך הזה שכתבתי, אני ממליץ שלא לדלג על אף חלק ולצפות בכל תכני הוידאו שאני מפנה אליהם. זה אולי קצת טרחני, אבל פשוט הכרחי. ניהול קהילה זה אחד המקצועות המורכבים בעיניי, אך הוא טומן בחובו גם יכולת אמיתית להרוויח המון, יכולת שכמובן נדבר עליה כאן. מבחינתי,המדריך הזה מתמקד בפלטפורמה של פייסבוק אך ניהול קהילה חייב גם לצאת מגבולותיה, הן במרחבים דיגיטליים אחרים והן במישור הפיזי ונדבר על כולם.
המדריך הזה מתעדכן תמיד כי אני כל הזמן לומד דברים חדשים על קהילות. העדכון האחרון: 8 בדצמבר 2021. (נוספו 5 פרקים חדשים ו-6 סרטונים)
פרקי המדריך: (מומלץ לעבור על התפריט ולראות מה הכי מתאים לשלב שאתם נמצאים בו)
למה בכלל לפתוח קהילה?
איך לפתוח קהילה מבחינה טכנית
איך לבחור שם לקהילה חדשה?
היכרות עם הממשק של פייסבוק לניהול קהילה
כתיבת תיאור מדוייק שימשוך אנשים לקהילה שלך
כתיבת שאלות כניסה מעולות שישרתו אותך בהמשך
איך להביא את החברים הראשונים לקהילה?
איך לייצר תוכן לקהילה שלך?
איך לערוך אירועי קהילה מקרוב ומרחוק?
איך לנהל קהילה במגוון פלטפורמות (ניהול קהילה זה לא רק פייסבוק!)
איך לשלם במכולת עם קהילת הפייסבוק שלכם
כמה מרוויחים מנהלי קהילה בישראל?
איך לבנות קהילה פנים ארגונית?
איך יודעים מראש אם קהילה עומדת להצליח?
איך לחיות קהילה שנחלשה?
מהם כאבי הגדילה של קהילה דיגיטלית?
מתי ואיך להוסף מגשרים לקהילה?
פרק 1: למה בכלל לפתוח קהילה?
אני רוצה לשתף אותך במה אני הרווחתי מניהול קהילה בשנים האחרונות. אני מקווה שבעוד תקופה לא ארוכה תהיה לך המסוגלות לדבר כמוני במשך 7 דקות על דברים שהרווחת מקהילת הפייסבוק שיוצא לך לבנות כרגע. (7:15 דקות, לצפייה)
הנה רשימה של דברים שלדעתי מנהלי קהילות עשויים להרוויח:
מיתוג אישי כאוטוריטה: מנהלי קהילות הם בעיניי המשפיענים החדשים. אם בעבר, דוגמנים מצליחים עם המון עוקבים באינסטגרם היו מה שמשרדי חיפוש ומותגי על חיפשו, כיום מנהלי קהילות מתגלים כמשפיענים האמיתיים. כאשר הקהילה שפתחת תצמח, יווצר קהל של אנשים הרואים בקהילה כמקום משמעותי ובך אוטוריטה המנהלת אותה.
להישאר רלוונטי.ת: קל מאד לשקוע לתוך הדברים המוכרים שכבר יצא לך לעשות, לדעת ולתת כשירות. קהילה תוססת מאפשרת לך להתחקות אחר טרנדים, לשאול אחרים, לשמור על אוזן קשבת, להבין מה קורה בשוק לפני שהוא מתרחש. עסק עם קהילה נשאר יותר רלוונטי ללקוחותיו הן מבחינת מוצרים אותם הוא מוכר והן מבחינת היכולת לזהות איומים חדשים.
טראפיק משובח: החשיפה בקהילות משמעותית הרבה יותר מהחשיפה בעמודים עסקיים אשר עומדת על כ-2%. בנוסף לכך, בקהילה בריאה יכולים לעלות גם עשרות פוסטים ביום כך שהחשיפה היא גם גבוהה וגם תדירה. במסגרת הספר נלמד איך לקחת טראפיק מתוך הקהילה ולנתב אותו לנכסים הדיגיטליים האחרים שלך.
גידול בהכנסות: הרבה מאיתנו כאן גם בשביל להרוויח מהקהילה. יש מגוון של מודלים כלכליים אותם ניתן להכניס לתוך קהילה כדי להפוך אותה לבת קיימא מבחינה כלכלית. זה שאת או אתה מנהלים קהילה לא אומר שזה צריך להיות מיזם לגמרי התנדבותי. יש שורה של דברים שאפשר לעשות כדי להרוויח מקהילות, נדבר על זה באחד הפרקים האחרונים. כעת יש להתחיל מההתחלה.
חיזוק הארגון: ארגונים שפותחים קהילות פנים ארגוניות נהנים משיתוף ידע, פתרונות יצירתיים יותר, חיזוק תחושת הערך של העובדים וכן זוכים בכלי מצויין ליחסי הציבור של הארגון ומיתוג המעסיק שלו.
ולא סתם בחרתי לפתוח עם הנקודות האלו. אני חי ונושם את עולם הקהילות ונהנה להעביר הלאה את הידע שלי דרך בית הספר לניהול קהילות.
פרק 2: איך לפתוח קהילה מבחינה טכנית?
אתחיל בכך שקהילה דיגיטלית היא לא רק קבוצת פייסבוק. אבל מרבית הקהילות בישראל מתחילות בדרך הזו ולכן אתמקד בה ראשית. זהו צעד די קל בסך הכל. הכנתי סרטון (1:22 דקות) שמסביר איך לפתוח קהילה מבחינה טכנית. מה שחשוב לשים לב אליו אלו ההגדרות. עליך לבחור בין קבוצה Public (ציבורית) לבין Private (פרטית). ב-99.8% מהמקרים אני אמליץ לפתוח קהילה פרטית. מסיבה די פשוטה: לאיזו מסיבה אתם יותר רוצים ללכת? למסיבה פרטית או לכזו שכולם יכולים להגיע אליה? ככה זה גם עם קהילות.
קבוצה ציבורית מאפשרת לכל אדם להיכנס ולראות מה קורה בתוכה ולכן קשה להצית דיונים משמעותיים בה שכן אין אמון בין חברי הקהילה שהמידע נשמר בינם לבין עצמם. בקבוצה פרטית, יש לך את האפשרות לאסוף את התשובות לשאלות הכניסה, לסנן חברים וחברות חדשים, לשמור על התוכן של הקהילה בתוך הקהילה ללא האפשרות שמישהו מבחוץ יכנס ויגלה מה קורה שם.
עוד אפשרות נדירה יותר, היא לבחור בקבוצה Private ולהגדיר אותה כ-Hidden. צעד כזה יאפשר לך לפתוח קהילה שאף אחד לא יוכל לראות אותה אלא אם כן יש לו את הלינק לקהילה והוא הוזמן לשם. מאד מתאים לפתיחה של קהילות על נושאים רגישים. למשל הכרתי קהילה של חולי סרטן ושל נשים שעמדו לבצע ניתוח פלסטי שפתחו קהילות כאלו. כדי לעבור לפרק הבא, צריך לסיים לפתוח את קהילת הפייסבוק. אבל כעת הממשק של פייסבוק יבקש ממך לבחור שם ולכן אני מאשר לך לעבור לפרק הבא ולשמוע איך עושים את זה.
פרק 3: בשם השם: איך לבחור שם לקהילה חדשה?
העמדה שלי היא בעיקר שלא כדאי להתעכב על זה. כמה אנשים ממש מוכשרים שאני מכיר התעכבו כל כך הרבה על השאלה הזו, עד שהם לא פתחו קהילה עד היום. אחרים התעכבו על זה חודשים. זה לא נראה לי אישית כל כך קריטי. במיוחד כי אפשר לשנות בהמשך. (כדאי לצפות בסרטון המצורף לבחירת שם)
הנה כמה שאלות מנחות לבחירת שם:
האם יש מילה ייחודית בשם הקהילה? הכנסה של מילה מוזרה עשוי להיות צעד חכם: הרבה קהילות מצליחות מכילות מילה לא קונבציונלית כמו ״פגום״ ב-״אבא פגום״ או ״שוקעות״ ב-״אמהות שוקעות״. גם מטבעות לשון יכולים ללכת כאן טוב, כמו ״חיות כיס״ (הקהילה הכלכלית-פיננסית של ״כאן״)
תשאלו בן אדם שלא מכיר אתכם אישית אם הוא או היא מבינים במה עוסקת הקהילה. אינדיקציה לשם מצויין לקהילה היא שאדם שאינו מכיר אתכם או את כוונתכם מצליח להבין מי האנשים שאמורים להיות חברים בקהילה לפי השם.
האם שם הקהילה אומר משהו (טוב) על החברים בה? קהילה היא קודם כל בחירה. אנשים בוחרים להשתייך לקהילות מסויימות והם יהיו מעורבים בהן לפי כמה שהם מרגישים שייכים אליהן. כשאנחנו מרגישים מאד שייכים לקהילה מסויימת אנחנו מוכנים להשקיע בה זמן ומאמצים, וזה האפקט שהייתם רוצים שיהיה על חברי הקהילה שלכם. כדי שהדבר הזה יקרה, שלב ראשון הוא לבדוק האם שם הקהילה שלכם אומר משהו על החברים בה ומזהה אותם בתור קהילה. אם השם של הקהילה אומר משהו עליכם, אבל לא אומר שום דבר על האנשים שחברים בה - כדאי לעבור לשמות שמדברים יותר עליהם.
האם שם המותג שלכם מוכל בשם הקהילה? בבקשה להימנע מזה ואסביר למה. קהילות הן לא עמודי פייסבוק עסקיים. עמודי פייסבוק שייכים לעולם בו מותגים אמרו X והצרכנים היו צריכים לאכול את זה. קהילות מתנהלות לפי אג׳נדה אחרת: גם אם מותג פותח קהילה, הוא מכיל את השיח ומאפשר את השיח אך הוא לא אומר מה נכון ומה לא ונותן לאנשים לבטא את עצמם. בקיצור, אם אתם הוטרינר צחי מרמת גן, עדיף לפתוח קהילה בשם ״רמת גן אוהבת בעלי חיים״ מאשר ״הלקוחות של צחי״.
האם שם הקהילה שלכם קל לחיפוש ולדיבור? כשכולנו מחוברים למכשירים ניידים, אחת השאלות המתבקשות היא אם יהיה קל לחפש את שם הקהילה שלכם. לכן כל סימן כמו ״-״ או ״~״ או אפילו אימוג׳י - יקשו על החיפוש של הקהילה במובייל. אך לא פחות חשוב מכך, יש לוודא ששם הקהילה שלכם גם קל לדיבור. בסופו של דבר, ולא משנה כמה הדיגיטל יתחזק - אנחנו טיפוסים דברנים ורוב ההמלצות וההפניות שאנחנו עושים לדברים, מתבצעות בדיבור פנים מול פנים. שמות ארוכים מאד לקהילות - יקשו על אנשים לספר על הקהילה שלכם לחברים שלהם. נסו לקצר במילים, אמרו בקול רם כמה פעמים את שם הקהילה ונסו גם לחפש אותה בפייסבוק. על הדרך, גם תוודאו שאין קהילה עם שם דומה.
תרגיל: בוחרים כעת שם לקהילה
נסו לכתוב באפליקציית הפתקים המועדפת עליכם את השמות של הקהילות שאתם זוכרים, מכירים או אוהבים. האם יש משהו משותף לשמות האלו? האם הם קצרים בצורה מיוחדת? האם הם שנונים מאד? האם הם בראשי תיבות? לא בהכרח. יש קהילות עם שמות ארוכים, קצרים, מיוחדים, מוזרים או פשוטים. עם זאת, שמנו לב שיש כמה שאלות מנחות שיכולות לעזור לכם לבחור שם מדוייק שישמש אתכם לאורך זמן ויעזור לכם להביא את האנשים הרלוונטיים ביותר לקהילה. אם כבר חשבתם על כמה שמות פוטנציאליים, שווה לעמת כל שם ושם מול השאלות המנחות הללו.
שם פוטנציאלי ראשון:
האם מישהו מבחוץ שאינו שייך לקהילה יבין במה מדובר?
האם שם הקהילה אומר משהו על החברים בה?
האם שם המותג שלכם מוכל בשם הקהילה
האם שם הקהילה שלכם קל לחיפוש ולדיבור?
האם נתתם לכמה אנשים לשמוע את שם הקהילה?ֿ
שם פוטנציאלי שני:
האם מישה