top of page

אחלה בחירה

מיהם האנשים שיהיו הכי מאושרים במאה ה-21?

עודכן: 9 בדצמ׳ 2021

קוראים להם סקיילנסרים Scalelancers. זו הפעם הראשונה שאתם שומעים את המושג הזה, אך עד סוף המאמר תרצו להיות כאלו.


אפילו בגיל 31, אני מקפיד להמשיך ולשאול שאלות תמימות של ילדים. ״מיהו בן אדם מאושר?״ היתה תמיד אחת השאלות שהעסיקו אותי מאד. בתור ילד, כל האנשים שהלכו ברחוב מחוץ לגדרות בית הספר היו נראים לי מאושרים, כי ״אף אחד לא החליט עליהם״ והם היו חופשיים לעשות כרצונם. כאשר התבגרתי פגשתי צורות שונות של אושר, של מה נחשב הצלחה בחברה שלנו ומה לא ולאורך שנות ה-20 שלי התחבטתי בסוגייה הזו רבות: באיזו עבודה ראוי שאעבוד? מה צריך להיות האיזון בין חיי הפרטיים לקריירה? כמה כסף אני רוצה להרוויח? איפה אהיה בעוד מספר שנים מהיום?


בעולם שמחוץ למחשבות הפרטיות שלי, הטכנולוגיה המשיכה להתפתח במהירות ויצרה דרכים חדשות לענות בהן על שאלת האושר (והעושר). במאמר הזה אני רוצה לפרוס בפניכם את התיאוריה שלי למפתח לאושר ורווחה כלכלית במאה שבה אנחנו חיים. זה לדעתי אחד הטקסטים החשובים ביותר שכתבתי אי פעם ואולי זה גם הארוך שבהם.


129196643 היה האייסיקיו שלי. זוכרים את שלכם?

במאמר משנת 1998 שלמרבה ההפתעה יש לי את הלינק אליו, התבשר ש-AOL, ענקית האינטרנט האמריקנית דאז, הודיעה על רכישת חברת המסרים המידיים הישראלית הקטנה מתל אביב ICQ בסכום הנושק ל-400 מיליון דולר. זו היתה הפעם הראשונה שנחשפתי למילה ״סטארטאפ״. באותה העת, ב-ICQ עבדו פחות מ-20 עובדים ובכל זאת היא נרכשה בסכום דימיוני של מעל מיליארד שקלים. כ-20 עובדים בסך הכל תפעלו מעל 100,000,000 משתמשים אשר שלחו מיליארדי הודעות ביום.

אבל הלקח שלי הוא לא להמליץ לכם לפתוח סטארטאפ, אלא להתבונן במאפיין חשוב שלו לצורך הדיון שלנו בשאלת האושר. סטארטאפ הוא עסק אשר יכול לגדול בצורה אקספוננציאלית ללא קשר לכמות העובדים והשעות המושקעות בו. כדי לגדול מ-100,000 משתמשים ל-100 מיליון משתמשים, חברת ICQ לא נדרשה להגדיל את מצבת העובדים שלה פי 1,000. אלא רק להוסיף פה ושם עוד עובד או עובדת.


באותה הצורה, חברת Airbnb לא צריכה לרכוש 300,000 חדרי מלון בלילה כדי להלין 300,000 אנשים. מספיק לה להשקיע בעיצוב של הפלטפורמה ולגרום לעוד בעלי דירות בכל רחבי העולם להתחיל להשתמש בשירותים שלה. כך למשל, לפני תקופת הקורונה, Airbnb הלינה בכל לילה יותר אנשים מחברת Marriot אשר מחזיקה 6,909 מלונות בעולם ומעסיקה 176,000 עובדים לעומת בקושי 1,500 עובדים של Airbnb. גם חברת פייסבוק, לא נדרשה להכפיל את מספר העובדים שלה כדי לקפוץ ממיליארד משתמשים ל-2 מיליארד משתמשים. כאשר פייסבוק רכשה את אינסטגרם במיליארד דולר, היו בה רק 19 עובדים. נסו לחשב כמה כסף היה שווה כל עובד עבור החברה.


אחד המאפיינים החשובים של סטארטאפ כיצור עסקי הוא להיות מסוגל לגדול בצורה אקספוננציאלית. פתיחה של בית קפה מצליח, היא לא סטארטאפ. כי כדי לפתוח עוד סניפים תצטרכו עוד מלצרים, עוד קפה, עוד סנדוויצ׳ים. תוכלו להרוויח, אבל לא תוכלו לגדול במימדים של סטארטאפ. פתיחה של פירמת רואי חשבון מצליחה, משרדי אדריכלות או עריכת דין - יכולה להיות עסק מצליח, אבל לעולם זה לא יהיה אפשרי עבור חברות כאלו להפוך לסטארטאפים. חברת WeWork אשר החלה בתהליך התרסקות מהיר רגע לפני ההנפקה שלה, מעולם לא היתה סטארטאפ בעיניי כי המודל העסקי שלה לא מאפשר גידול אקספוננציאלי - אלא שכירת מבנים חדשים והשמת עובדים בהם.


אבל רוב הסטארטאפים נכשלים!

על כל החברות שכתבתי כאן כולכם שמעתם כי הן הצליחו מתישהו. אך הסטטיסטיקה של סטארטאפים היא אכזרית מאד והרוב המכריע שלהם מוריד לטימיון את כספי המשקיעים, גורם חוסר נחת לאלו שפותחים את הסטארטאפים ולא מסתיים באקזיט נוצץ ואופציות לעובדים. על כל מובילאיי שנמכרת, יש יותר מ-600 סטארטאפים ישראלים שנסגרים בשנה.


בספרו של פיטר תיל Zero to one, מספר אחד המשקיעים הראשונים בפייסבוק למה מרבית הסטארטאפים נכשלים. הוא מתאר כיצד חברות הרוכשות דומיננטיות בשוק טכנולוגי מסויים, הופכות את זה לכמעט בלתי אפשרי לשחקנים אחרים להיכנס אליו ולהצליח. בהמחשה מובנת יותר: אם תרצו לפתוח מחר בבוקר מנוע חיפוש, תצטרכו להתמודד עם ניסיון של 20 שנים, 2 מיליארד משתמשים מסורים ומורגלים וצוות של 50,000 מתכנתי על שעובדים ב-Google מסביב לשעון על האלגוריתם ולכן תיוותרו חסרי סיכוי. לצד זאת, תצטרכו להתמודד עם לחץ גבוה, שיחות עם משקיעים וללכת לישון בכל לילה בתחושה שמחר בבוקר חברת ענק יכולה לפתוח פיצ׳ר שיחסל את הסטארטאפ שלכם - לא בדיוק המתכון לאושר שבו התחלתי את המאמר הזה.


מה אנשים יכולים ללמוד מסטארטאפים?

הלקח לדיון שלנו מסטארטאפים הוא האפשרות ל-Scale, גידול בצורה אקספוננציאלית אשר מתאפיין במאה הנוכחית באמצעות טכנולוגיה, נתון חדש בהשוואה למאה שעברה. ציירתי על גרף כיצד בנוי עולם העבודה המתהווה של ה-21 ואני רוצה שתצטרפו לדרך בה אני מתבונן על העולם הנוצר מול עיניינו. כדי שתרדו לסוף דעתי ותדעו למקם את עצמכם על הגרף בעוד מספר דקות, אני רוצה שתתבוננו בגרף הזה ל-20 שניות ולאחר מכן תקראו את ההסבר. אל תוותרו על התבוננות של 20 שניות. התחילו בצירי ה-X וה-Y ולאחר מכן התבוננו ברבעונים השונים בגרף.


בציר ה-X שמתי את שורת הרווח. הציר הזה נמדד בכסף ובכמה ניתן להרוויח ממנו.

בציר ה-Y מופיעה היכולת לעשות Scale. כלומר היכולת של יחידה כלכלית לגדול בצורה אקספוננציאלית.


בואו נתבונן בכל אחד מהרבעונים ונרד לעומקם. נתחיל במילה שמוכרת לכולכם - Freelancer. הפרילנסר הוא אדם אשר משתכר באמצעות מכירת שירותים למספר לקוחות, בדרך כלל בין 3-10 לקוחות במקביל. אלו מרכיבים עבורו את המשכורת שלו. פרילנסר לא יכול לקחת אינסוף עבודות, שכן גם אם היה ביקוש גבוה לשירותיו, הוא לא היה יכול להכפיל את עצמו. לכן, היכולת של הפרילנסר לעשות Scale היא נמוכה.


אם נתבונן ביכולת של הפרילנסר להרוויח, נגלה שגם היא נמוכה בהשוואה לצורות החיים העסקיות שנכיר. פרילנסרים הם הראשונים להיחתך ברגעים של משבר כלכלי, במרבית המדינות בעולם וגם בישראל אין להם זכויות פנסיוניות או רשת חברתית להגנה, הם משלמים מיסים רבים ונאלצים להתמודד עם טופסיאדה על בסיס יומי. נכון, יש להם חופש גדול יחסית ביום שלהם, אך אפשרויות הרווח של פרילנסרים מוגבלות בכמות שעות העבודה שלהם.


בתוך כל הריבוע המוקצה לפרילנסרים, תוכלו למצוא פרילנסרים מתחילים שמרוויחים מעט, אך תוכלו גם למצוא פרילנסרים שגובים מחיר גבוה יחסית לשעה והם רווחיים יותר. לדוגמא, הייתי שם כותב תוכן ללא כל ניסיון בחלק השמאלי של רבעון הפרילנסרים ואילו כותבת תוכן מנוסה מאד בחלק הימני יותר. אם המודל הכלכלי שבחרתם הוא פרילנס, תוכלו ליהנות מיתרונות של בעלות על הזמן שלכם, בחירת לקוחות, ניידות בעולם בהמון מקרים של פרילנס, משכורת סבירה. שזה לגמרי אחלה, מקובל וגם אני הייתי חלק מחיי ברבעון הזה. אך המאמר הזה עוסק בשאלה מי יהיו האנשים המאושרים ביותר במאה הזו, ובשביל לענות על זה נצטרך להתקדם לרבעון הבא.


״סורי אני לא יכולה לקבל עוד לקוחות״: הכירו את ה-Superlancerים, פרילנסרי-על

מאופיינים ברווח גבוה אך אפשרות נמוכה לסקייל.


פרילנסר שיש לו המון ניסיון עשוי להפוך ל-Superlancer. הסופרלנסרים הם הדובדבן שבקצפת של הפרילנסרים. הם לא מפסיקים לקבל פניות, אנשים לא מפסיקים להפנות אליהם, הם בדרך כלל אוהבים מאד את מה שהם עושים וחברות, ארגונים וכולם פחות או יותר - רוצים לשבת איתם לקפה או לרכוש מהם שירותים. יכולה להיות להם סדנה מצליחה, שירות בניית אתרים נהדר, שירות 1:1 לארגונים וחברות נפלא וכשהם פותחים את המייל שלהם בבוקר תמיד יש פניות חדשות.




בהמון מקרים הסופרלאנסר לא מצליח להכיל את כל הפניות שמגיעות אליו. אז הוא או היא מעלים מחירים, נהנים מהיכולת לבחור רק את הלקוחות האהובים עליהם ביותר ובאופן כללי יש להם שקט נפשי שהכנסות יכנסו לחשבון הבנק שלהם. במקרים אחרים, הסופרלאנסר שנהנה מביקושים גבוהים, בוחר להתחיל להעסיק עובדים ולפתוח חברה קטנה, לשכור משרד ולהתחיל לתת את השירות שלו ליותר אנשים באמצעות עובדים. ככה נולדות חברות חדשות במשק.


אין כל פסול בבחירה הזו, אך גם אם פותחים חברה מדהימה לפי כל הכללים בספר, ה-Scale שלה מוגבל מאד. כאשר מעסיקים עובדים רמת השירות עלולה לרדת, הרווחיות יורדת בהשוואה לעבודה של אדם אחד שכן מתווספות עלויות כמו משרד, עובדים ומיסים נוספים. גם בקיצון המוצלח של זה, כמו פירמת עורכי דין שגדלה לאורך שנים ל-300 עורכי דין מעולים, ה-Scale של ההכנסות מוגבל וצריך להוסיף עוד עורכי דין ולהביא עוד תיקים שדורשים תשומת לב גבוהה כדי לגדול בהכנסות.


ה-Superlancer עשוי ליהנות מכמה יתרונות עצומים. בדרך כלל הם מרוויחים מעל הממוצע במשק בו הם פועלים. לא אמורה להיות להם כל דאגה לסגור את החודש ומבחינת אתגר עסקי הם יכולים לגוון את הלקוחות וליהנות ממתן שירותים לחברות או אנשים מוכרים. הסופרלנסרים הופכים להיות צומת שדרכו עוברים קשרים רבים והם בונים את עצמם כאושיות מרכזיות בתוך התעשייה בה הם פועלים, כך שהזדמנויות רבות מגיעות אליהם והם יכולים ליהנות מרמת חיים גבוהה ולצד זאת כיפית.