top of page

אחלה בחירה

איך למצוא עבודה כשאין לך ניסיון תעסוקתי והקורונה משתוללת בחוץ?

עודכן: 28 בנוב׳ 2022

עבור דור שלם של צעירים חסרי ניסיון מקצועי, נגיף הקורונה רק סיבך את המשימה המורכבת ממילא של מציאת העבודה הראשונה.


בחודשים האחרונים, מעסיקים רבים במשק הפסיקו לגייס בעקבות וירוס הקורונה. רבים שלחו את עובדיהם לחל״ת והותירו שובל ארוך של מחוסרי עבודה עם עתיד לא ברור. בעידן של צמצומים והתפשרויות, תהליך מציאת העבודה הראשונה זוכה לעוד שכבה של קושי הנעוץ במצב רוחם של המעסיקים. עבור אנשים שרק נכנסו לשוק העבודה, המשימה הפכה למשמעותית מורכבת יותר: יש להם פחות ניסיון תעסוקתי להתהדר בו ומעט יותר קשרים אישיים בהשוואה לאנשים אשר ״שוחים״ בתעשייה.


מעבר לכך, מעסיקים רבים ״הקשיחו״ את דרישות הקבלה לתפקיד. אם בעבר היו מסתפקים בשנתיים ניסיון, המספר עלה לחמש. אם בעבר תמיד היה ג׳וניור או ג׳וניורית בסביבה שזוכים ליחס חניכה וסלחנות מקצועית מסויימת, רבות מהמשרות האלו נזרקו כאילו היו מסיכות חד פעמיות מהסוג הזול. אף אחד לא רוצה לקחת סיכונים בימים כאלו, והסכנה היא האוייב של היציבות והאופטימיות.


אך יש אנשים שכן מוצאים עבודה, גם בתקופה כזו. האנשים האלו לא יושבים בחיבוק ידיים, לא נופלים לידיה של Netflix או לשיחות על ״המצב״. הם עובדים בלמצוא עבודה כי הדבר הוא אפשרי, גם עכשיו. איך ניתן למצוא עבודה או לכל הפחות פרוייקטי פרילנס שיסגרו את החודש? כדי לענות על השאלה הזו, יש אתייחס לשני עקרונות יסוד חדשים שמלווים את תקופת הקורונה:

1. עליית חשיבות הרושם הדיגיטלי הראשוני

2. העדפת חוזי התקשרות קלילים


התבוננות במגמות הללו תתן לכם הקוראים כלים פרקטיים שיאפשרו לכם להגדיל את הסיכוי למציאת מקורות הכנסה, גם אם אין לכם ניסיון מקצועי וגם אם זו התקופה הגרועה ב-20 השנים האחרונות לחיפוש עבודה. מרחו חיוך על הפנים, קחו דף ועט והתחילו לכתוב לעצמכם משימות קטנות לביצוע שתאספו לאורך המאמר.


יש לכם 4 שניות להוכיח לי שאתם מתאימים

דבר אחד משותף לאלו שיש להם ניסיון מקצועי רב ועשיר ולכאלו שנכנסו לשוק העבודה רק אתמול בבוקר: לשניהם יקדישו המעסיקים הפוטנציאליים כמה שניות כדי לבדוק את התאמת קורות החיים או תיק העבודות שלהם. לכן, מאמץ מרוכז על הרושם הראשוני הדיגיטלי - הפך לחשוב ביותר. לכן, נדרשת בחינה עמוקה של איך לשפר אותו והיכן מסתכלים המעסיקים.


ראשית, אין ברירה, עליכם לבנות תיק עבודות מרשים. מטרתו של תיק העבודות היא לתת עבור המעסיק הפוטנציאלי ״בריף״ מרשים על מה אתם שיודעים לתת ולאיזו רמה מקצועית עליו לצפות. מאחר ואין לכם ניסיון, עליכם ליצור מספיק ניסיון כדי שיהיה לכם תיק עבודות, גם אם תצטרכו ליזום זאת בעצמכם. ״ייתכן ותקבלו הזדמנות ממישהו להתחיל״ מספרת נטלי חזאי, מומחית בעולם העבודה החדש, ״אבל בעולם היום, בו יש את היכולת לייצר מיזמים ולפרסם זאת, לא צריך לחכות למישהו אחר. בדקו אם מישהו יכול להיעזר ביכולת שלכם לפרויקט קטן, אפילו בהתנדבות, כי ניסיון שווה כסף ואתם היוצרים של הקריירה שלכם.״


״בדקו אם מישהו יכול להיעזר ביכולת שלכם לפרויקט קטן, אפילו בהתנדבות״

אחת הדרכים הטובות לייצר תיק עבודות היא להעלות עבודות עבור לקוחות דימיוניים. זו פרקטיקה מקובלת. למשל, מעצבת גרפית יכולה להכין כרזות לקוקה קולה, תוך הדגמה של מוחה המושחז. היא מסוגלת לייצר גירוי ויזואלי מצויין עבור לקוחות אם תעשה זאת. כמובן, שיש לציין שזה פרוייקט שנעשה במסגרת לימודית והתנסותית ולא עבור הלקוח, כדי לא ליצור הונאה של המעסיק.


דרך נוספת, היא להיכנס לקהילות שונות בפייסבוק, לאתר דרכן עמותות שמחפשות איש מקצוע כפרוייקט פרו בונו ולתת להן שירות בעלות מוזלת או בחינם, רק כדי לקבל את הניסיון וההמלצה. אחרי מספר לקוחות כאלו, תיק העבודות כבר יראה מרשים יותר. אתם תופתעו לגלות באיזו מהירות תמצאו בימים אלו לקוחות שיסכימו לפרו בונו. במידה ואתם כותבי תוכן למשל או עורכי וידאו, תוכלו להעלות גם את העבודות של עצמכם. אם יש לכם ערוץ יוטיוב, תוכלו לשלוח אותו כדוגמא ליצירה שלכם. אם יש לכם בלוג עשיר בתוכן, תוכלו להעביר אותו.


אל תתרגשו מכך שלא תרוויחו מזה באופן מיידי. לכל עמותה או גורם כזה יש סל קשרים, פה שמאפשר להם יכולת המלצה ואם תעשו עבודה טובה - אין סיבה שהם לא ימליצו עליכם. לא צריכה להיות לכם הבושה או תחושת ה״לא נעים״ לבקש ממישהו שעשיתם עבורו עבודה טובה לשתף פוסט בלינקדאין או פייסבוק שמספר על כשרונכם.


את בניית תיק עבודות עצמה אפשר לבנות בכל מיני אמצעים, אחד החביבים עליי הוא באמצעות האתר Wix. בתוך מספר דקות תוכלו להעמיד אתר מרשים עם נראות מצויינת, שיציג בצורה ראוייה את העבודות שלכם. הרושם הראשוני שאתם יוצרים דרך אתר מעוצב ומושקע הוא Priceless בעיניי מעסיקים פוטנציאליים שכן הוא מאפשר להם להתחיל לדמיין את הרמה המצופה מכם. אם האתר שלו נראה טוב, הוא כנראה יהיה מועסק טוב.


״אם האתר שלו נראה טוב, הוא כנראה יהיה מועסק טוב.״

באמצעות פלטפורמת Wix תוכלו למצוא שלל תבניות אשר מתאימות מאד לרזומה אלגנטי, תיק עבודות קריאייטיבי, או הצגה של סל יכולתיכם בתכנות. חצי יום עבודה ותוכלו לסמן וי על אחד הרשמים הראשוניים החשובים ביותר. ולא, אי אפשר לוותר בשנת 2022 על אתר. בחרו בקפידה את הדוגמאות המקצועיות לתיק העבודות שלכם. עבודות שאינם מתגאים בהן, עדיף שלא יופיעו בכלל מאשר שיותירו רושם שלילי. סדרו את העבודות לפי מידת אפקט ״הוואו״ שלהן, גודל הלקוח ורמת הגימור הסופית.


אבל אתר לבדו לא יספיק, אפקט הרושם הראשוני בנוכחות הדיגיטלית מורכב מעוד כמה אספקטים. ראיונות עבודה עברו לפלטפורמות כמו Zoom, ועליכם לגלות מיומנות בפלטפורמה. בסרטון הזה לדוגמא, אני מראה לכם כיצד לשלוט ברקע השיחה ולהעניק ״זריקת בוטוקס״ קלילה לפניכם אשר תשפר את הופעתכם. בנוסף אין סיבה שבראיון יראו את הסלון שאתם עובדים ממנו, אם אתם יכולים לבחור חדר עבודה מתוחכם או בית מואר וטוסקני.

שפרו את תמונת הפרופיל שלכם בלינקדאין, בפייסבוק ובאתרי חיפוש העבודות. אתם זקוקים לתמונה מקצועית ולא לתמונה האחרונה שלכם מהביקור בים. חבל ״ליפול״ על טעות כזו. כדי לצלם תמונה טובה, לא תצטרכו יותר מאת הסמארטפון שלכם. חפשו קיר או רקע בצבע אחיד. מקמו את המצלמה כאשר עינית המצלמה בגובה העיניים ושימו טיימר ל-10 שניות כדי שתוכלו לתכנן את הזווית הטובה ביותר שלכם. צלמו כמה תמונות ובחרו את האהובה עליכם. נסו ללבוש חולצה מכופתרת ובגדים רשמיים יחסית. הימנעו מתמונות Outdoor או ממשקפי שמש אשר משדרות משהו חפפני ולא רציני.

כאשר אתם פותחים פרופיל באתר חיפוש עבודה על מנת לקבל הצעות עבודה למייל, כמו למשל באתר העבודות שהתוכניסטים הכי מחוברים אליו "תעשייה.קום", גרמו לכל מעסיק שמגיע אליכם לפרופיל להתעכב דווקא על שלכם ולא למהר לעבור להבא. איך עושים זאת? לא מסתפקים בשורה אחת של תיאור עשייתכם המקצועית, אלא פירוט אמיתי. אם אתם סטודנטים או הייתם כאלו, ספרו היכן למדתם ובמה התמתחתם. הוסיפו את תיק העבודות שלכם ורצוי להוסיף גם תמונות איכותיות של עבודות ויזואליות שבוצעו או לינקים לדברים שכתבתם ויצרתם במידה ומדובר בתוכן טקסטואלי.


באתר חיפוש העבודות בתחום התוכן אותו אני מנהל, עולות כ-500 משרות בחודש ואלפי פניות נשלחות למעסיקים. רבים מהם חוזרים בפניי על הטענה שאנשים פשוט לא משקיעים מספיק בתוכן הפנייה אל משרות שמעניינות אותם ולכן הם לא חוזרים אליהם.


״אנשים פשוט לא משקיעים מספיק בתוכן הפנייה אל משרות שמעניינות אותם״

כאשר אתם פונים למשרה, הקפידו לא לשלוח את אותן קורות החיים או תיק העבודות לכל עבודה. אם אפשר לפנות באופן אישי למעסיק, נצלו זאת כדי לכתוב כמה מילים שיבטיחו שהוא יראה בכם מתאימים. הנה דוגמאות לכמה ניסוחי פנייה, בהנחה שאתם פונים למשרת ״כותב.ת תוכן בתחום הפיננסי״


ניסוח לא טוב: שלום מצורפות קורות החיים שלי למשרה

ניסוח בינוני: שלום, אני כותבת תוכן בתחום הפיננסים וראיתי את המשרה, מצרפת קורות חיים

ניסוח מצויין: היי, אני כותבת רבות על התחום הפיננסי ותוכלו להציץ בעבודות שלי בתחום בבלוג ובאתר האישי שלי בלינק הזה. אשמח לעמוד לשירותכם :)


כן. אם אין לכם את הניסיון הזה, אולי שווה לחשוב על איך לייצר אותו. אסטרטגיה טובה תהיה לייצר תכנים על דברים שמעניינים אתכם ולקוות שיהיו מעסיקים שיעוטו על ההזדמנות. אסטרטגיה טובה יותר תהיה לראות אילו סוגים של עבודות עולות ביומיום ולייצר מגוון תכנים שמראים על יכולת כתיבה ורסטילית. או עיצוב, או כל תחום אחר שבו אתם רוצים לתת שירות. אני חוזר על הנקודה הזו! צרו לעצמכם ניסיון כי הוא יכריע את 4 השניות הדיגיטליות של הרושם הראשוני. המעסיקים הם אנשים כמוכם, הם רוצים לסנן מהר, לחסוך זמן ולקבל החלטה טובה. הרושם הראשוני יהיה גם האחרון אם לא תשקיעו בו.


המעסיקים הם אנשים כמוכם, הם רוצים לסנן מהר, לחסוך זמן ולקבל החלטה טובה. הרושם הראשוני יהיה גם האחרון אם לא תשקיעו בו.

שתפו את הידע שלכם בקהילות מקצועיות. אני מזמין גם כל אחד ואחת להעלות פוסט בקהילת התוכניסטים, ולבקש מחברי הקהילה הזדמנות לייצר תוכן ולקבל קרדיט על זה. כתבו פוסט לחברי וחברות התוכניסטים, אל תתביישו, יכול להיות שזה יהיה הספתח שיביא לכם יום אחד את הלקוחות הגדולים. אם אתם מתחום שאינו קשור לתוכן, שתפו דברים שיצרתם בקהילות פייסבוק העוסקות בתחום שלכם, בין אם זה תכנות, אדריכלות או פיננסים. יש קהילות היום על הכל.


אם שיפרתם את פרופיל הלינקדאין, עדכנתם את התמונות, בניתם אתר, הכנסתם תיק עבודות, יצרתם לעצמכם 3-4 פרוייקטי התנדבות שהביאו לכם ניסיון לתיק העבודות, בניתם קשרים ראשוניים ונוכחות דיגיטלית בקהילות מקצועיות - מזל טוב, אתם במצב טוב יותר מ-95% מהאנשים שנמצאים כעת במדינת ישראל במצב של חוסר העסקה, חל״ת או בדיקה אובססיבית ומתמדת של מספר הנדבקים החדשים. אתם עשיתם צעד ענק לקראת מציאת עבודה, או לפחות הכנסה קבועה. שזו הנקודה השנייה שנדון בה- צורת ההעסקה.


״תהיו פרילנסרים או דברו איתי ב-2022״

לפי נתוני העיתון גלובס, יותר מ-800,000 ישראלים מוגדרים כיום כמחפשי עבודה. אין סיבה לחשוב שהמספר הזה יצנח במהירות. חברות רבות הבינו שאין להן צורך בכל השכירים, שלא כל העובדים באמת ״חיוניים״ וגם אלו שלא פיטרו או חילת״ו את עובדיהן, מעדי